Ytterväggar lera- 2:a omgången

Ett nytt försök att utvärdera lera som byggmaterial- den här gången med koldioxidutsläpp och energianvändning!

Lera är en ändlig resurs som egentligen är en blandning av lera och sand. Kan också kallas lerbetong då leran fungerar som bindemedel och sanden som ballast. För att
öka isoleringsvärdet i leran kan exempelvis halm eller lättklinker blandas i, medan ris och grenar kan blandas i för att fungera som armering.

906

Halm och lera blandat. Foto från Ben’s Natural Building (2013). 

I Sverige bör lerväggar skyddas med puts alternativ träpanel med luftspalt då fukt kan förstöra träet. Lerväggar måste ha stövlar, hatt och regnrock. Det vill säga skyddas från alla riktningar från vatten och fukt. Därför är det bra med extra takutsprång (Bokalders V, Block M, 1997).

Som sand krävs det sandkorn med skarpa kanter, det vill säga utvunnen sand från grustag, sandtag, havsbottnar eller flodbottnar. Sand från Sahara är till exempel rundkornig på grund av erodering av vind och sol, och passar därför inte. Men sanden har blivit en ändlig resurs som börjar ta slut på grund av betongtillverkningen i världen (Fellinger Å-M, 2015). Med det i åtanke är inte lera lika hållbart som det kan tänkas från början (Sveriges Radio, 2015).

kalabrien_ricadi_sandwellen_2129

Sand i Sahara. Foto från Renew Magazine (2015).

I Sverige kan lera ofta utvinnas lokalt vilket medför korta transportsträckor. Då leran inte kräver uppvärmning medför det också att hålla koldioxidutsläppen på en låg nivå. Därför är lera i allmänhet ett byggmaterial med låg koldioxidutsläpp. Men då den kräver sand är det svårare att beräkna den totala koldioxidutsläppen, energianvändningen och miljöpåverkan. Om passande sand kan hittas lokalt, blir leran som byggmaterial ett optimalt val ur miljösynpunkt.

Utvärdering av lera:

Byggmaterial Lera
Förnyelsebart material Nej
Återvunnet material Nej
Återanvänt material Nej
CO2 20 g CO2/kg
SO2 0,1 g SO2/kg
Energiåtgång 0,5 MJ/kg
Ändliga material Lera, sand
Livslängd Oändlig

(Berge, 2009)

 

Källor:

Berge B (2009) The ecology of building materials. Italien: Elservier.

Bokalders V, Block M. (1997) Bygg ekologi 1: Att bygga sunda hus. Stockholm: Svenskt Tryck.

Fellinger Å-M. (2015) Miljöproblemet det sällan pratas om- bristen på sand. Renew Magazine. http://renewmag.se/2013/09/sand-har-blivit-till-guld/ (2016-10-19).

Klotet (2015) Sandutvinning i Danmark skadar miljön på båda sidor om sundet. [Sveriges Radio] sr.se. (2016-10-19). http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/496811?programid=3345

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s