Härnäst Ytterväggar: Limträ

Härnäst för utvärdering är ytterväggen. Den andra byggdelen som byggs vid ett nytt hus. Det som utvärderas är vilka material som kan användas och vilket av dem som uppfyller de ekologiska kriterierna bäst.

yttervaggar-fragan

Den absolut vanligaste materialvalet av ytterväggar till småhus är av bland annat trä. Men det finns även ytterväggar av betong, lera, sten och tegel. Allihop kommer att utvärderas en efter en och den mest ekologiska kommer att utses. Först ut är trä.

Fangornskogen. Sagan om de två tornen (2002) Bild från film (2016-09-14).

Trä är en förnyelsebar råvara som binder koldioxid och av Sveriges landareal är hälften tänkt av skog. Skogen delas upp i 42 % gran, 39 % tall, 11 % björk och övriga lövträd 8 %. Det är främst gran och tall som används till byggnader (Träguiden, 2003). För att inte minska på den biologiska mångfalden och bruka skogen på ett hållbart sätt finns det FSC-certifiering som ska garantera det (Träguiden, 2003).

Idag används trä främst till småhus, men har nu börjat bli mer vanlig till flerbostadshus. Träd är ett material som kan hålla i princip hur länge som helst, förutsatt att den verkar i en torr miljö ovanför mark. Men om den utsätts för väder och vind, måste den underhållas för att öka livslängden. Detta kan vara linolja eller motsvarande träoljor. För att komma fram till miljöpåverkan för trä används en limträbalk som exempel. De verkar oftast inomhus och får därmed en hög livslängd. I en senare artikel kommer även trä som utsätts för väder också att utvärderas (Träguiden, 2003).

Archiexpo

Bågad limträbalk. Archiexpo (2016). http://www.archiexpo.com/.

Utvärdering limträbalk:

Byggmaterial Limträbalk
Förnyelsebart material Ja
Återvunnet material Nej
Återanvänt material Nej
CO2 -75 g CO2/kg
SO2 3 g SO2/kg
Energiåtgång 21 MJ/kg
Ändliga material Lim
Livslängd 60 år i byggnad

(Berge, 2009)


Källor:

Berge B (2009) The ecology of building materials. Italien: Elservier.

Träguiden (2003) Skogsindustri. http://www.traguiden.se/om-tra/materialet-tra/skogsbruk/skogsbruk/skogsindustri/. (2016-09-14).

 

En tanke på “Härnäst Ytterväggar: Limträ

  1. Ping: Ytterväggar: Trä – Hobbithus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s