Inspiration Hobbithus

Det är kanske svårt att hitta exakta hobbithus runt om i världen, men det finns många som ändå inspirerar och liknar hobbithus.

hobbiticeland2

Foto från inkandwit.blogspot.com

Här är forntida vikingahus från Island där de har byggt med torv på taken sedan koloniseringen av ön på 900 talet e.kr.  I början av koloniseringen fanns det gott om björk, men avverkade dock snabbt. För att spara trä byggdes husen då främst av torv och sten. En tradition som även var vanlig i resten av Norden sedan järnåldern.  Genom att bygga tjocka väggar ökade det stabiliteten av husen samt isoleringsförmågan (UNESCO, 2016.

HobbitSwiss

Foto från mymordernmet.com

Gräsbeklädda hus från Lättenstrasse Schweiz, nio stycken som är gjorda av lera och smälter in i omgivningen som hobbithus. Husen klassas som lågenergi hus och är det ett bra exempel på modern version av hobbithus (Bob Vila, 2016).

hobbitundergroundUK

Foto från inthralld.com

Bolton Eco House (ej att förväxla med familjen Bolton från Game of Thrones…) är ett modernt hus i Storbritannien  som smälter in i omgivningen. Med bergvärmepump, solceller och vindkraft skapar den mer energi än vad den gör av med (Make Architects, 2016).

Källor:

Bob Vila (2016) 12 Hobbit Houses To Make You Consider Moving Underground. http://www.bobvila.com/slideshow/12-hobbit-houses-to-make-you-consider-moving-underground-27590/earth-house hämtad 2016-08-30.

Make Architects (2016) Bolton Eco House. http://www.makearchitects.com/projects/bolton-eco-house/ hämtad 2016-08-30.

UNESCO (2016) The Turf House Tradition. http://whc.unesco.org/en/tentativelists/5589/ hämtad 2016-08-30.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s