Ett ekologiskt hobbithus?

Hobbithus vad är det

Efter tio månader på PE Arkitektur är det dags att bestämma sig vad som innebär med ekologiska hobbithus. Med hjälp av dig och mina medarbetare ska vi utvärdera vad som definierar ett ekologiskt hobbithus. Det som är säkert redan nu är att:

 1. Hobbithus liknar en grön kulle
 2. Har gräs på taket och väggar

Inte så mycket alltså. Men nu när dom två sakerna har fastställts så måste resten fastställas. Så som ekologiskt byggmaterial, planlösning, estetik, energilösning, inredning, trädgård, storlek, funktioner och mycket mer. Jag kommer att gå igenom varje fråga en efter en och ta hjälp av dig och mina medarbetare med att utvärdera frågorna så grundligt som möjligt.

Till exempel ekologiskt byggmaterial. Vilka byggmaterial är egentligen ekologiska? Hur avgörs något om det är ekologiskt? Är det den med lägst energiåtgång vid tillverkning eller den med lägst koldioxidutsläpp? Den som har minst påverkan på biologisk mångfald eller den som är förnyelsebar?

Genom att rada upp kriterier kommer byggmaterialen att utvärderas. Andra saker som planlösning, estetik och inredning kommer att diskuteras på en mer subjektiv nivå.

Nu börjar vi!

7 tankar om “Ett ekologiskt hobbithus?

 1. Hallå Pontus, vart tog du vägen? 🙂 Jag vill hävda att livscykelanalysen är en utgångspunkt när man avgör vilka byggmaterial som är ekologiska. Vad är det gjort av, kan det källsorteras – och kan det brytas ner av naturen?

  • Hejsan Karin!
   Ja det är en bra fråga! Jag har inte varit aktiv på länge, men kommer förhoppningsvis att bli det nu till hösten och framåt 🙂

   Jag håller med dig, livscykelanalys är ett utmärkt verktyg för att utvärdera byggmaterial. Just att det sker från vagga till grav, så fås hela påverkan med. Ett bra verktyg att börja med för att identifiera vilka steg i livscykeln som påverkar mest.

 2. Jag ser att du är på FB så jag vill gärna bjuda in dig till våra grupper där vi diskuterar hållbart byggande i stort, däribland hobbithus.

 3. Hej Pontus!
  jag är en kvinna på 60 år gammal. i många år har drömt om att bo i ett jätte litet hus, tills jag såg hobbit filmen, så min dröm började växa mer och mer. nu har jag började och tänka på alvar att ha ett sånt hus. vill du vara snäll och berätta hur mycket kommer att kosta att bygga hobitthuset, (pris på tomten behöver du inte tänka på, bara byggnaden)
  Tack för svaret
  Med vänlig hälsning/ FR

  • Hejsan Fahimeh! Kul att du vill bo i ett hobbithus! Byggkostnaden varierar beroende på storlek på byggnaden, materialval, konjunkturläget, byggföretag, inredning osv. Men en grov uppskattning kan vara mellan 20 000-30 000 kronor per kvadratmeter. I bloggen kommer olika förslag på hobbithus att tas fram och sedan kan en mer precis uppskattning på kostnad göras. Vilken storlek på huset har du tänkt dig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s