Andra hobbithusprojekt: Simon Dale från Wales, hobbithus på Muskö av Drömgården

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFoto av Simon Dale

Simon Dale från Wales:

Simon Dale är den som har inspirerat mig, men även många andra människor om att bo i hobbithus. Han byggde ett hobbithus 2003 åt sig själv och sin familj i Wales tillsammans med sin svärfar. Han familj består av hans fru Jasmine och deras två söner. Hobbithuset han byggde består av trä, halm, lera, sten och självklart, gräs på taket. Det tog cirka fyra månader att bygga och kostnaden för huset blev 3000 pund för materialet plus 1000-1500 i arbetstimmar. Storleken på huset är 50 kvadratmeter vilket är 60 pund per kvadratmeter. Varför det blev ett hus som liknande ett hobbithus var enligt Simon främst tanken på att leva med naturen och göra en sådan lite påverkan som möjligt på miljön. Därför användes endast byggmaterial som fanns i närheten och som inte innehåller några gifter.

Jag gillar idén med att använda lokala byggmaterial som är så ekologiska som möjligt. Även anpassa huset efter platsen och inte tvärtom och låta den smälta in i landskapet. Kul att de vågade förverkliga sin dröm och fortsätter att inspirera människor!

Länk till Simon Dales hemsida: http://simondale.net/hobbit.htm

Hobbithus på Muskö av Drömgården :

Drömgården är ett fastighetsutvecklings företag som har en vision av ”Att ge fler människor möjlighet att bo och vistas på landet samt ta del av ekologisk och närproducerad mat”. De har tillsammans med Simon Dale haft en workshop med fem familjer som ska tillsammans utforma ett hobbithus på Muskö i Stockholm nu till sommaren 2014. De planerar att bygga 30 stycken hobbithus som tillsammans ska bli en hobbitby. De fem familjerna blir andelsägare i det första hobbithuset där de får bo i huset 10 veckor var varje år. Huset kommer att bli 60 kvadratmeter stor och kostnaden blir cirka 400 000 kr för varje familj, men kostnaden är ännu inte helt bestämd, då den beror på hur de väljer att utforma hobbithuset.

Det är väldigt kul att detta sker i Sverige, att det finns ett sådant intresse av att bo i hobbithus! Därför hoppas jag på att det finns fler människor som vill bo i hobbithus även åretrunt på fler platser i Sverige.

Länk till Drömgårdens hobbithusprojekt: https://www.dromgarden.com/2013/09/hobbitar-lever-i-harmoni-med-naturen/#.UicAEuBqdKo

2 tankar om “Andra hobbithusprojekt: Simon Dale från Wales, hobbithus på Muskö av Drömgården

 1. Hej!
  Skulle gärna komma med min familj och titta på hobbithus. Allt från arkitekturen till ekotänket och bygemenskapen intresserar oss. Vi bor i Stockholm och kommer gärna en helg om ni har möjlighet att visa oss.

  Mvh,
  Linda Leib

  • Hejsan Linda!

   Vad kul att ni är intresserade av hobbithus!

   Tyvärr har jag inget hobbithus att visa ännu, men förhoppningen är att samla ihop en grupp som är intresserade och utforma det tillsammans. Jag kommer att lägga upp allt som sker här på bloggen. Så det är bara att följa bloggen och så kommer jag även att höra av mig så fort ett hobbithus är klart.

   MVH Pontus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s